Κώστας ΓαβρόγλουΚώστας Γαβρόγλου (γεννημένος στις 30 Ιουλίου 1947 στην Κωνσταντινούπολη)
είναι Έλληνας ακαδημαϊκός, συγγραφέας και πολιτικός που ζει στην Αθήνα.

Βιογραφικό

Ο

Κώστας Γαβρόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πήρε το πρώτο του πτυχίο στη θεωρητική Φυσική από το πανεπιστήμιο του Lancaster, ολοκλήρωσε το μάστερ του στο πανεπιστήμιο του Cambridge και έλαβε το Διδακτορικό του από το Τμήμα Φυσικής, στο Imperial College, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Συνεργάστηκε επιστημονικά με το Chemical Heritage Foundation της Pennsylvania, με το Dibner Institute for the History of Science and Technology του MIT.

Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο State University της Νέας Υόρκης στο Long Island, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου αρχικά εργάστηκε ως επιμελητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και μετά στο αντίστοιχο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Από το 1994 έως το 2014 υπηρέτησε ως καθηγητής της Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει υπάρχει επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College, στο πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Istanbul Technical University. Υπήρξε συντονιστής πολλών ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Κέντρο από το ελληνικό Δημόσιο αλλά και από Κοινωφελή Ιδρύματα.

Υπήρξε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων (dlab.phs.uoa.gr) του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, (archive.uoa.gr). , Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. (latsis-foundation.org).

Ταυτόχρονα, ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος (www.rchumanities.gr) ,Ιωάννη Λάτση και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες με έδρα την Αθήνα.

Τα πεδία των ερευνητικών ενδιαφερόντων του είναι η Ιστορία της Φυσικής Φυσικοχημείας, η Ιστορία της κβαντικής χημείας, η Ιστορία της Φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών, τεχνητό ψύχος, η πρόσληψη των επιστημονικών ιδεών και πρακτικών τον 18-19ο αιώνα.

Έχει συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα της σειράς Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης των εκδόσεων Springer και των εκδόσεων Brill. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί από ξένους εκδοτικούς οίκους και από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ενώ είμαι μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων επιστημονικών περιοδικών σχετικών με την Ιστορία των Επιστημών. Διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Βοηθών Επιμελητών 1980-1981, ήταν μέλος διαφόρων επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 1982-1986.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ υπήρξε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.