Κώστας ΓαβρόγλουΚώστας Γαβρόγλου (γεννημένος στις 30 Ιουλίου 1947 στην Κωνσταντινούπολη)
είναι Έλληνας ακαδημαϊκός, συγγραφέας και πολιτικός που ζει στην Αθήνα.

Βιογραφικό

Ο

Ο Κώστας Γαβρόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη to 1947. Πήρε το πρώτο του πτυχίο στη Θεωρητική Φυσική από το πανεπιστήμιο του Lancaster, ολοκλήρωσε το μάστερ του στο πανεπιστήμιο του Cambridge και έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Φυσικής, στο Imperial College, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο State University of New York at Stony Brook, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου αρχικά εργάστηκε ως υφηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και μετά στο αντίστοιχο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Από το 1994 έως το 2014 ήταν καθηγητής της Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Istanbul Technical University, στο Πανεπιστήμιο Harvard, και στο Boston University. Υπήρξε ερευνητής στο Chemical Heritage Foundation του Πανεπιστημίου Pennsylvania, στο Dibner Institute for the History of Science and Technology στο Cambridge, Massachusetts, στο Κέντρο Alexandre Koyre στο Παρίσι όπως και στο Max Planck Institute for the History of Science στο Βερολίνο. Υπήρξε συντονιστής πολλών ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την European Science Foundation, από το ελληνικό Δημόσιο αλλά και από Κοινωφελή Ιδρύματα.

Υπήρξε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων (dlab.phs.uoa.gr) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, (archive.uoa.gr).

Υπήρξε επίσης και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες με έδρα την Αθήνα (latsis-foundation.org). Ήταν επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Τα πεδία των ερευνητικών ενδιαφερόντων του είναι η Ιστορία της Φυσικής και της Φυσικοχημείας, η Ιστορία της Κβαντικής Χημείας, η Ιστορία της Φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών στη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα καθώς και η πρόσληψη των επιστημονικών ιδεών και πρακτικών στη διάρκεια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού τον 18-19ο αιώνα.

Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής της σειράς Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης των εκδόσεων Springer και των εκδόσεων Brill, όπως επίσης είναι υπεύθυνος της σειράς Ιστορίας της Επιστήμης των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων επιστημονικών περιοδικών σχετικών με την Ιστορία των Επιστημών.

Διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Βοηθών Επιμελητών το διάστημα 1980-1981, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ την περίοδο 1982-1986, και μέλος διαφόρων επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπήρξε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 και διετέλεσε Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.